Anna Adestam
Mur & Putsföretagen
Marknadskoordinator
Vi har nu redan passerat första advent och det är dags att summera 2024 samt blicka framåt.
Jag vill passa på att göra detta samtidigt som jag rapporterar för er som inte kunde vara med, vad som upplevdes under vårt höstmöte, Fasadforum och Årets Fasad den 14 november i Stockholm.
Årsmötet 2024 genomfördes i Jönköping i maj med drygt 100 deltagare. Ett av målen med våra medlemsmöten är att ha en jämn fördelning mellan entreprenörer och leverantörer/återförsäljare samt många intressentmedlemmar. Därför är det kul att nästan 40 procent av deltagarna var entreprenörer i år (totalt 26 stycken entreprenörsföretag)! Vi ändrade konceptet något i år och under eftermiddagen delades vi in i lag och byggde raketer som skulle avfyras. Mycket uppskattat.
Torsdagen den 14 november samlades vi för att under förmiddagen på Näringslivets Hus i Stockholm delta på Fasadforum, Årets Fasad och Höstmöte i Mur & Putsföretagen. Av de totalt 134 deltagarna under dagen så var vi 42 entreprenörer 45 leverantörer/återförsäljare, 43 externa och 4 intressenter.
Enkäten som vi skickade ut visade att en stor majoritet var mycket nöjda med hela dagen och att vi ska träffas fysiskt även framöver.
Mycket av det som sades och presenterades återfinner du i andra delar av detta medlemsbrev.
Vinnarmotivering:
Den byggdes 1896 efter ritningar av arkitekterna Casper Sahlin och Gustav Lindgren. År 1959 bilades allt det murade listverket och all stuckatur bort. Huset har sedan 2021 genomgått en invändig och utvändig restaurering där fasadens ursprungliga gestaltning omsorgsfullt har återskapats. Fasaden på 870 m2 med kvaderindelningar och tympanonfält har med 76 ton handpåslaget kalkbruk och 33 putsmallar, med kalkbruk i grunden, murats och putsats. Likaså har 47 mallar för festoner, oxögon, rosetter, konsoler, reliefer, kannelyriska och släta pilastrar, balustradräcken på taket samt listverk till balkongerna i framkant gjutits i fiberbetong. Till detta har skulpterats 12 olika motiv i lera som sedan gjutits. Ytterligare till detta har det tillförts en ny portik huggen i sten, nya smidesräcken för balkonger, omfattande plåtarbeten och rekonstruerade nytillverkade fönsterpartier i trä. Projektet har präglats av mycket noggranna studier för att kunna rekonstruera 1890-tals fasaden och har återskapats med kvalificerade hantverkare representerade från alla involverade yrkesgrupper. Stockholmarna har nu återfått en fasad att kunna glädjas åt idag och för kommande generationer
Stort grattis till Sperlingens backe 45 Stureplan i Stockholm.
Foto fasad: Mur & Putsföretagen
Vinnarmotivering:
Med hälsning från grannen Danmark och Köpenhamn har nu 355 790 tegelstenar används åter till en fasad. Genom noggrann hantering har teglets kvalité bevarats med dess naturliga patina och skiftande kulörer. Varje tegelsten bär på en historia och ger fasaden en autentisk och beständig känsla. Den stora byggnaden om 27 000 m² uthyrbar yta har delats upp i mindre volymer med varierande liv och skapar variation i stadsrummet. Den bärande gestaltningsidén, som man möter på nära håll, är att fasaden har en särskild utformad bearbetning i detaljeringen och har där kompletterats med 36 360 nytillverkade tegelstenar. Det är tegelpilastrar med mönstermurning i relief och djupgröna och bruna terrazzo-omfattningar som markerar husets tre huvudentréer. Det har varit viktigt att arbeta med en tredimensionalitet i fasadens alla delar, varför fönster är djupt placerade i fasadlivet och profilerna i plåtfasaden varierar i djup och bredd. Teglets egenskaper, som bland annat innebär en lång livslängd och minimalt med underhåll, medverkar till att minska koldioxidutsläpp och fasadens U-värden. Kvalificerat murarhantverk i kombination med lagarbetet mellan alla medverkande, arkitekt, tegelleverantör, entreprenör samt en byggherre med ett långsiktigt tänkande i detta komplexa projekt, har verkligen givit resultat.
Vi ber att få gratulera vinnaren till Årets fasad 2024 i kategorin nyproduktion – Kvarter 1, Haga Norra i Solna!
Foto, fasad: Mathias Johansson
Golf för de som vill är dagen innan den 21 maj.
Under året har vi haft nöjet att välkomna följande företag till föreningen
Vi ser över hur vi kan bli fler medlemsföretag så att vi kan säkerställa att vi har en stark ekonomi som borgar för aktiviteter som ökar det murade och putsade byggandet. Bland annat jämför vi och diskuterar med vår danska motsvarighet Dansk Bygeri Murersektionen och övriga relevanta branschföreningar i Sverige.
Styrelsen har också bildat två arbetsgrupper: Entreprenörsmedlemskap och Lev./ÅFmedlemskap, för att se över finansieringsmodellen och hur fler kan och vill bli medlemmar framöver. Vi arbetar även med fler medlemsvärden som gruppförsäkringar, kursrabatter och nytt KMA-erbjudande, detta för att locka fler entreprenörer.
Det budgeterade nollresultatet för 2024 ser ut att nås. Dock en liten brasklapp för lite ökade kostnader avseende de viktiga branschreglerna. Vi har lagt en budget för 2025 med ett nollresultat för att fortsätta trampa på något i uppförsbacken (konjunkturen). Kassan i föreningen är god och vi har drygt 2 miljoner kronor på ett placeringskonto.
I maj lanserades Mur & Putsföretagens branschregler med kapitlet Puts på isolering och Puts på ventilerade system. Syftet är att:
Den här lanseringen har synts en del i media och vi har under hösten påbörjat ett nytt kapitel, Skalmurar, som ska färdigställas under 2025. Arbetsgrupp: Tegelmäster och Wienerberger. En del av affärsnyttan är att i Bilaga 1 så anges de system som uppfyller kraven i branschreglerna. Den tekniska kommittén som ansvarar för att bereda dessa frågor för styrelsen är:
Mur & Putsföretagens Tekniska Kommitté:
Anders Wittingfors LIP
Mikael Bollvik Caparol
Johan Schiller Combimix
Martin Varma Finja
Kent Hankvist Sto
Christian Carlsvärd Weber
Sammankallande:
Jacob Steen Brukspecialisten
Sekreterare: VD Mur & Putsföretagen
Att det finns en brist på murare är ingen nyhet. Cirka 500 murare skulle behöva anställas enligt våra uppskattningar baserat på generationsväxling med mera. Under 2023 utbildades färre än 50 på gymnasier och yrkesvux-utbildningar i Sverige till murare. Kanske har vårt arbete med att marknadsföra yrket tillsammans i föreningen burit frukt? Det är glädjande att kunna meddela att denna siffra mer än fördubblats och just nu är 134 ungdomar och yrkesväxlare i utbildning till att bli murare!
Den 19-21 november var vi på Gymnasiemässan i Älvsjö där tusentals högstadieelever hade möjligheten att prova på murning. Vi ställde ut och med hjälp av Mälardalens Mur & Puts som murade upp en grund, kunde jag och Anna sedan hjälpa ungdomarna att mura. Dessutom fick vi kontakt med de gymnasieskolor som har bygginriktning i Stockholms län för att erbjuda en länk till näringslivet och möjliga praktikplatser hos våra medlemsföretag. Vi har ett drygt 70-tal kontakter i vårt lärarnätverk
Vi har deltagit på gymnasiemässor med Byggföretagen i Göteborg (Frillesås, OA Tobiasson, Bricks & Lime) samt på Bollebygds arbetsmarknadsdagar (Bricks & Lime)
Vi deltar i olika programråd på Bygg- och Anläggningsgymnasier och tätt samarbete med BYN och Byggföretagen Nyhetsbrev via BYN:
I våras avgjordes också Svensk mästare i murning. Det blev Elin Johansson och i tidigare medlemsbrev så har vi berättat om hur hon fick ett stipendium på 10 000 kr och komma till Stockholm för en heldag med studiebesök.
Under avdelningen långsiktig marknadsföring så har vi även i år arrangerat praktisk murning samt praktisk putsning för 100 arkitektstudenter från KTH och 100 arkitektstudenter från Chalmers. Övningarna har kunnat genomföras med hjälp av många fantastiska medlemsföretag och utvärderingarna från studenterna har varit extremt positiva.
Ni kan läsa mer om detta och se bilder på vår webbplats här
Inför 2025 har vi även fått möjligheten att mura och putsa med ett hundratal arkitekt- och v-byggarstudenter från LTH.
Vi har under året jobbat med PR- och Kommunikationsbyrån, ANPR, vilka är erkänt duktiga på att synliggöra sina kunder och budskap. När vi summerar de artiklar som publicerats under året syns i olika kanaler så räknar vi 43 publiceringar.
Artiklarna behandlar, kompetensförsörjning, att yrkesutbildningar dras med oförtjänt dåligt rykte, att livslängd och underhåll är viktiga Ni kan läsa dessa debattartiklar på vår hemsida.
Vi har skickat ut en enkät till 140 arkitekter och beställare och resultatet har vi kallat Fasadbarometern. Denna har rönt en hel del uppmärksamhet i media.
Ett par av slutsatserna är:
Styrelsen har som tidigare kommunicerat beslutat att all produktionspersonal ska ha gjort vår CFE-grundkurs.
I dagsläget ser det ut så här där totalt 1603 personer är registrerade i utbildningsplattformen och där genomförda CFE-utbildningar är 1262 stycken.
Tillgängliga språk är som sagt förutom svenska, engelska, polska, albanska, arabiska, rumänska och serbiska. Målet är att vi i och med denna utbildning hos era medarbetare kan göra att medlemsföretag efterfrågas mer i olika upphandlingar.
Ett allmänt utbildningstillfälle har genomförts under 2024.
Ett extra utbildningstillfälle genomfördes under våren i södra Sverige hos vår nya medlem NIMAB och där andra intresserade kunde delta.
Under hösten har Patrik Hofmeijer från Puts & Plattsättning besökt Morneon Fasad i södra Sverige. Patrik har fått prova på att omfoga Bunkeflo kyrka och vara med vid renoveringen av Lunds centralstation. Vi kommer att publicera filmer från detta och lägga upp på vår YouTube-kanal.
Vi har en grupp i föreningen som arbetar med gesäll- och mästarbrevsfrågor; Per Hallgren, Tomas Lööw, Anders Drakes, Ronnie Stjärnvind, Per Arvidsson, Stefan Kanda och Anna Adestam. Syftet med gruppens arbete med gesäll och mästarbrev är att möjliggöra för våra medlemmar att utveckla sina murare till gesäller och mästare genom att tillhandahålla administration, kontroll, information och ekonomiskt stöd till blivande gesäller och mästare.
Målet är 1-2 gesäller per år, under 2024 har vi fått in 5st intresseanmälningar för Gesällbrev, som vi siktar på genomförande under 2025-2026.
För Mästarbrev finns i dagsläget 5 intresseanmälningar vilket är minimum för att genomföra en sådan process. Planen för genomförande för mästarprov är under 2025 (Q4)
Totalt under åren 1950-2024 har 27st blivit murargesäller och 24st har blivit murarmästare.
Vi har också varit med och delfinansierat Bygghantverk.nu – en ny webbplats för murare/hantverkare att söka stipendier och fortbildning.
Vi är medlemmar i Sweden Green Building Council för att våra material och deras positiva egenskaper ska lyftas fram på bästa sätt. Konferensen Building Sustainability i slutet av november besöks av mig och jag kommer rapportera tillbaka till er under våren.
Vi är medlemmar i föreningen Tungt Murat och Putsat Byggande (TMPB) i Lund. I detta nätverk sker mycket kompetenshöjning inom bland annat omfogningsbehov av tegelfasader.
Mur & Putsföretagen är också numera en fullvärdig och finansierande medlem/deltagare i SIS arbete med standardiseringsarbete för Mur & Puts. I och med detta så har vi rätt till och möjlighet att placera 1-2 deltagare i tekniska kommittén TK 180 (kunniga och intresserade av standardisering av våra material) att representera oss med mål att kommunicera in i kommittén och att rapportera till alla Mur & Putsföretagens medlemsföretag det som framkommer i standardiseringsarbetet. I dagsläget arbetar Brukspecialisten och Tegelmäster i denna grupp å föreningens vägnar.
Läs mer här (kommitténs hemsida hos SIS: https://www.sis.se/standardutveckling/tksidor/tk100199/sistk180/)
Till slut vill jag och Anna tacka för det här året och som vanligt lite extra till alla er som lagt ner arbete i olika sammanhang för att Mur & Putsföretagen ska kunna arbeta för att öka det murade och putsade byggandet!
Det har varit ett riktigt tufft år ekonomiskt för många men nu börjar jag höra signaler om att det ser ut som att dimman lättar! Låt oss hoppas på det och att vårt outtröttliga arbete ökar andelen murade och putsade fasader.
God Jul och Gott Nytt År så småningom!
Önskar vi på kansliet
Johan och Anna
Mur & Putsföretagen
Marknadskoordinator
Mur & Putsföretagen
VD