Dicksonska Palatset i Göteborg
Byggherre: Higab
Brukare: Higab, , Projektledare Ulf Bengtsson
Generalentreprenör: FO Peterson
Fasadentreprenör: Tegelfogen
Arkitekt: Liljewall arkitekter genom Lars Olausson ansvarig arkitekt, Elin Karlsson handläggande byggnadsingenjör, Karl Palmberg medverkandearkitekt och ansvarig för förstudien.
Antikvarie: Martin Lindholm, Lindholm restaurering, som är byggnadsantikvarie i projektet
Viktiga aktörer: Tegelfogen, traditionell stuckatur & Bror Ericsson måleri,
Hisingsstads plåt AB
Typ av fasad: Puts, stuckatur och plåt
Foto: Philip Liljeberg
Enastående nominerad till ÅRETS FASAD 2023
Renovering/restaurering:
Dicksonska palatset Göteborg. Dicksonska palatset invid Heden i Göteborg byggdes i florentinsk nyrenässansstil åren 1859–1862 åt Oscar Dickson
med familj. Göteborg stad köpte huset 1970 och Dicksonska palatset är klassat som Byggnadsminne sedan 1973.
Huset har till stora delar stått tomt i många år, då det inte uppfyllde kraven för brandutrymning och tillgänglighet.
Exteriört har de rikt utsmyckade putsfasaderna, ornamentiken, taklandskapet och orangerierna vid entrén återställts.
Den aldrig rengjorda och till oigenkännlighet övermålade ornamentiken är omsorgsfullt rengjord och starkt nedbrutna delar har med stor skicklighet gjutits nya, tidstroget lika originalen. Flertalet fönster är original och har renoverats medan fönster från 1950-talet har ersatts med nya fönster, identiska med de ursprungliga. De ursprungliga takkuporna som var borttagna och de höga skorstenarna som var delvis nedmonterade, har rekonstruerats utifrån gamla foton från sekelskiftet 1900. Genom detta återfår palatset sin resning och det nya isolerade plåttaket ligger osynligt ovan det gamla brädinnertaket på vinden. Vinden som är helt intakt, kan därmed behålla sin karaktär och får en ny funktion som kontor. Alla tillägg görs i gammal stil för att inte påverka helheten från 1860 talet.
Arbetsplatsen har varit något av en byggnadshytta där konsulterna mött hantverkarna för att ta gemensamma beslut. Byggnaden har genomgått en transformation i dess rätta bemärkelse där hållbara material har använts.
Projektet har präglats av en omsorg att bevara helhet och detaljer och genomarbetad arkitektonisk utformning samtidigt som ett konstruktivt tänkande av nödvändiga tillskott möjliggjort att byggnaden återigen kunnat tas i bruk.