Nominerade projekt i kategori Nybyggnation överst från vänster: Kv. Notskriften, Västra Munktellstaden i Eskilstuna. H-huset, Hamngatan i Stockholm. Kv. Stenhöga, Solna.
Nominerade projekt i kategori Renovering/Restaurering underst från vänster: Residenset i Kristianstad. Grev Turegatan 10, Stockholm. Riddaren Astoria, Stockholm.

Här är de nominerade till Årets Fasad 2020

Det är sjätte året som priset delas ut och nu är det klart vilka bidrag som är nominerade till finalomgången av Årets Fasad. Av alla fantastiska bidrag valde juryn att nominera sex stycken till en slutomgång. 3 st i kategori – nybyggnation och 3 st till kategori – renovering/restaurering. Dessa presenteras nedan.

Årets Fasad är byggbranschens stora pris för Sveriges bästa husfasad. Bakom priset står Mur & Putsföretagen – branschföreningen för murat och putsat byggande. Tävlingen syftar till att uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus.


DE NOMINERADE BIDRAGEN ÄR (utan inbördes ordning)

Nybyggnation

H-huset, Hamngatan i Stockholm
Byggherre: Vasakronan
Arkitekt: Marge arkitekter
Samverkansentreprenad
Byggentreprenör: Zengun
Fasadentreprenör: Skandinaviska glassystem

Kv. Notskriften, Västra Munktellstaden i Eskilstuna
Byggherre: Reinhold Gustafssons Förvaltnings AB
Arkitekt: Joliark
Totalentreprenör: Byggnadsfirma G Insulander AB
Plåtentreprenör: G.A. Johanssons Smidesverkstad AB
Fasadentreprenör: FRONT AB

Grow, Solna
Byggherre: Humlegården Fastigheter AB
Arkitekt:  Tham & Videgård Arkitekter
Delad entreprenad
Projektledare: Forsen AB
Fasadentreprenör: Murettan

Renovering/Restaurering

Astoria Nybrogatan, Stockholm
Byggherre: Humlegården Fastigheter AB
Arkitekt: 3XN
Färgsättning: Åke Svedmyr
Totalentreprenör: Arcona
Fasadentreprenör: Valvet Fasad
Stuckatur: Stone Form Group

Residenset i Kristianstad (Etapp 1)
Byggherre: Statens fastighetsverk
Arkitekt:  BAARK AB/Fojab AB
Utförandeentreprenad
Fasadentreprenör: Folkes bygg & byggnadsvård och Scharfes måleri

Grev Turegatan 10, Stockholm
Byggherre:  Jan Nowak
Arkitekt:  Per Kallstenius och Åke Svedmyr
Totalentreprenad
Fasad:
Valvet Fasad i samarbete med Alunda Måleri och Anders Nilsson snickeri

Juryn består av branschexperter och de har bedömt efter kriterierna, gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation och utförande/hantverk.
I juryn sitter Malin Pappila, arkitekt, ÅWL Arkitekter, Roger Pohjanen, senior rådgivare, Riksbyggen, Catherina Fored, arkitekt, vd HSB Norra Stor-Stockholm, Per-Anders Johansson, arkitekt, konsult, specialist kulturbyggnader, Roger Blomqvist, elingenjör företräder Byggbransch-föreningarna i Sverige, Gino Carinci, fasadentreprenör och grundare till Åby Fasad AB och Johan Onno, civilingenjör, KTH, vd Mur & Putsföretagen.

PRISUTDELNING
Av dessa nominerade bidrag kommer 2 vinnare att tillkännages, en i varje kategori på Stockholm Waterfront den 12 november och vara en del av årets Fasadforum. Med hänsyn till riktlinjer och allas välbefinnande kommer vi i år endast ha ett fåtal personer på plats och istället sända prisutdelningen digitalt. Mer information finns här

Fasadforum är Mur & Putsföretagens arena för nätverk och kunskap kring fasader med flera intressanta föreläsare och normalt ett mingel med branschens entreprenörer, leverantörer, arkitekter och byggherrar.


Mur & Putsföretagen är den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige med drygt nittio medlemsföretag över hela landet, både entreprenörer och leverantörer/återförsäljare. Gemensamt är att man utför och levererar material till puts- och murningsarbeten.

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Onno, vd, Tel: 0704-66 81 04, E-post: johan@roy-stage.paulonova.one