Medlemsinformation maj 2023

 

 

Årsmöte i Jönköping.

Så möttes vi ”mitt i landet” då vi genomförde årsmötet 2023 den 4 maj i Jönköping!

Vi var cirka 100 personer som träffades på Stora Hotellet i Jönköping för att nätverka, lära oss nya saker och att rigga organisationen
så att vår bransch ska kunna ta ytterligare marknadsandelar med murat och putsat. Extra roligt att träffa nya ansikten från företag som
vi saknat att se på våra möten de senaste åren! Totalt så representerades 24 stycken entreprenörsföretag, 14 leverantörs/återförsäljarmedlemmar
och 4 intressentmedlemsföretag. Dessutom hade vi nöjet att umgås med våra lärare i Murning och Putsning Klass 1 Jörn Andersson och
Tomas Gustafsson.

Dagen innan årsmötet så genomfördes golftävlingen traditionsenligt och tävlingen vanns av Tomas Mathisen från Finja, grattis!
Styrelsen hade ett styrelsemöte på eftermiddagen den 3 maj och kunde därefter ansluta på ankomstmiddag med väderbitna golfare och de
som anlänt till Jönköping i god tid för att kunna vara med från början på torsdag morgon.

Torsdagen inleddes med att 8 av våra medlemsföretag riggade en utställning i mingelytan som blev en bra mötesplats under dagen och ända
till fördrinken. Innan lunch hölls årsmötet (protokollet och verksamhetsberättelse 2022 finns att läsa här där det bland annat beslutades att
medlems- och serviceavgifterna hålls oförändrade 2024. Vår ordförande sedan 2022, Anton Axelsson styrde oss vidare igenom alla punkterna
och bland annat valdes ny styrelse:

Ej närvarande: Magnus Andersson och Björn Andersson

Ordförande:

Anton Axelsson  1 år – 2024  OMVAL

Ledamot:

Björn Andersson  2 år – 2024
Bertil Andersson  2 år – 2024
Anders Planensten  2 år – 2024
Frej Josefsson  2 år – 2025  NYVAL
Kenneth Larsson  2 år – 2025  OMVAL
Otto Norling  2 år – 2025  OMVAL
Jakob Steen  2 år – 2025  OMVAL
Filip Davidsson  2 år – 2025  NYVAL
Niklas Persson   2 år – 2024
Magnus Andersson  2 år – 2024

Suppleant:

Jörgen Österlind  1 år – 2024  NYVAL
Jonas Fermelin Wiklund  1 år – 2024  OMVAL

 

 

Årsmötet avslutades med att tacka tre avgående styrelseledamöter, Marcin Stobierski, Oscar Nymberg och Stefan Wallmark. Stefan var den enda som var på plats och kunde avtackas på scenen till deltagarnas jubel. Stefan har varit ordförande i leverantörsföreningen och har tillsammans med Per Hallgren under sex års tid varit drivande i transformeringen av gamla SPEF till den nya moderna branschföreningen Mur & Putsföretagen. Han har varit ett stort stöd för mig och alltid sett till föreningens bästa. Han kommer vara saknad men som han själv sade så finns det grupper och projekt att engagera sig i ändå.

Därefter hälsades nya medlemsföretag välkomna genom att få komma upp på scenen och ta emot jubel och välkomstgåva. Av de sju nya företagen sedan årsskiftet var de första fyra följande på plats; Stockholms Bygg & Fasad, Jubels AB, Bricks & Lime, Anderö Mur & Puts (2021), Kristianssons Bygg & Mureri, Västkustens Mur & Kakel, Nort Pol AB.

I år hade styrelsen dessutom utsett tre nya hedersmedlemmar. Per Hallgren, Tomas Gustavsson och Fredrik Dahl.

Här ser ni deras motiveringar:

Per Hallgren – nr 19
Mångårig ordförande som på ett utomordentligt sätt har varit ledstjärnan i den omorganisation som branschföreningen genomfört där leverantörer och återförsäljare fusionerat med entreprenörer till EN branschorganisation.

Tomas Gustavsson – nr 20
En riktig tungviktare inom tegel! Höjt utbildningsnivån i branschen under många år och en stark förespråkare för tungt murat och putsat byggande där han är en av skaparna av just Nätverket ”Tungt murat och putsat byggande”. En outsinlig källa av kunskap kring tegel och murverkskonstruktioner!

En estradör som med brinnande intresse för branschföreningens bästa, lotsat det gamla SPEF till det nya Mur & Putsföretagen med bravur! En oumbärlig krockkudde mellan det gamla och det nya!

Fredrik Dahl – nr 21
En eldsjäl som efter massor av år som entreprenör nu valt att axla leverantörsrollen. Han har en gedigen historia inom gamla SPEF där han var pappa till KMA-systemet, deltagare i inköpskommittén och i styrelsen. Under moderniseringen av branschföreningen till Mur & Putsföretagen även en stark drivkraft och möjliggörare till att utveckla vårt nya KMA Online!

Efter en bensträckare så fortsatte vi med föreningsinformation i en timme:

Affärsansvarsgränser och branschregler: Kristian Engberg är projektledare för vårt stora projekt att ta fram våra egna branschregler. En process som är vältajmad i samband med att Boverket just nu tar fram möjligheternas byggregler (MöBy). Kristian guidade oss genom statusen för vårt projekt och om ni vill veta mer om det så kommer vi att genomföra et webinarium om det framöver. Alternativt så ringer eller mailar du mig eller Kristian så berättar vi mer.

Gesäll- och mästarbrev: Per hallgren redogjorde för arbetet som ska se till att fler vill bli gesäller och mästare.

Medlemsmöten 2023:  Höstmöte kommer genomföras digitalt den 19 oktober (boka in i din kalender) och  Fasadforum  och Årets Fasad den 9 nov i Stockholm. Temat på Fasadforum kommer vara Renovering. Vi vill ha in ännu fler nomineringar till Årets Fasad 2023 – Nominera din bästa fasad!

Kompetensutveckling: Styrelsen har beslutat att CFE grundkurs ska göras av all produktionspersonal i våra medlemsföretag före den 1 april 2023. Alla har dock inte hunnit med utan i dagsläget ser det ut som följande:

  • Antal registrerade i utbildningsportalen: 1439st
  • Genomfört grundkursen CFE: 993st
  • Med ID06: 678st

Nytt absolut sista-datum är den 1 september – återkom till Anna eller mig om ni har frågor eller problem.

Kompetensförsörjning: Vi har gått ut med en enkät för att ta reda på vilket behov av murare alla våra entreprenörsmedlemmar har. Vi vill att fler går in och besvarar denna. I dagsläget ser det ut som om våra medlemsföretag skulle behöva anställa minst 300 murare runt om i Sverige. Samma dag som årsmötet, den 4 maj, publicerades en debattartikel där jag säger att murarbrist hotar framtida fasadunderhåll i Jönköping.

Praktisk murning OCH Praktisk putsning: Vi genomför praktisk murning med 100 arkitektstudenter från KTH respektive Chalmers en gång per år. Nu kommer vi även att genomföra praktisk putsning så att de kan älska det materialet också.

Hemsidan: Uppdateras under 2023 – bättre kundresor och mer lättnavigerad och moderniserad.

Därefter bröt vi för lunch och återsamlades för att lyssna på Niklas Sparw (”Hur kommer NCC att arbeta med UE framöver – vikten av hållbarhet och rätt kompetens!”) och Roger Norén (”Science Park Towers – att bygga Jönköpings nästa stora mötesplats” ) från NCC.

Håkan Eriksson, tidigare inköpschef på PEAB, Zengun och Veidekke gick igenom ”Myndigheters, Byggherrars och Huvudentreprenörers ökade krav på kontroller i UE-kedjorna. Hur påverkar det dig som leverantör och underentreprenör i framtida entreprenader?”. Samtidigt berättade Roger Blomqvist kort om Säker Specialist, ett projekt som han driver med målet att de stora beställarna ska värdera seriösa entreprenörsföretag som har ordning och reda och som gör rätt.

Avslutningsvis inspirerade Olof Röhlander, en av Sveriges mer eftertraktade talare, oss och hjälpte oss med motivation i tider där många mörka moln hemmavid och utomlands påverkar oss i vardagen och långsiktigt.

Innan middagen så samlades vi i utställningsytan i en fördrink för att sedermera sätta oss till bords i den stora salen där vi bjöds på fantastisk mat och gott vin. Per Hallgren sjöng sedvanligt ” Var redo” och alla hade vid detta årsmöte fått texten till sången så att sången skallade mellan väggarna på det anrika gamla hotellet. Ett mycket uppskattat tal av vår ordförande Anton Axelsson följdes av en middag med mycket god mat som sagt och hög stämning!

Kvällen var sedan lång för många så som det brukar kunna bli.

Ett stort tack till alla er som kom och som gjorde årsmötet till den fest som det blev!

 

/Johan & Anna

Följande medlemsföretag var representerade

AB Karlssons Fasadrenovering, Allt i murning, Anderö Murverk Plattsättning AB, Beijer Byggmaterial AB/Fasad & Betong, Bricks & Lime AB, Brim, Brukspecialisten AB, Byggnadsfirman O.A. Tobiason, Byggrex, Bygma AB, Målarkalk AB, Casab Fasad & Bygg AB, Combimix AB, DAW Nordic / Caparol, Derome Bygg & Industri AB, Fasadgruppen Norden AB, FC Mureri AB, Finja Betong AB, Frillesås Mur & Puts AB, Front, Hudiksvalls Fasadrenovering AB, Interoc Fasad, Isolve, Jubels AB, Keim Scandinavia A/S, Kumla Fasadteam AB, LIP Sverige AB, Morneon Fasad AB, Mälardalens Mur & Puts AB,  Puts & Plattsättning AB, Puts & Tegel i Örebro AB, SEHED Tresson AB, Sterner Stenhus Fasad AB, Sto Scandinavia AB, Stockholms Bygg&Fasad AB, Stoneform Group AB, Stora Fasad AB, Ställningsentreprenader Stockholm City AB, Tegelmäster, Tremans Fasad AB, Saint-Gobain Sweden AB / WEBER, Wienerberger AB