Sluta slösa energi – tilläggsisolera när fasaden ändå renoveras

Att renovera en fasad utan att samtidigt tilläggsisolera är som att måla om gamla fönster. Det ser snyggt ut – men energin fortsätter att strömma ut. Trots att energieffektivisering är oerhört viktigt för att minska klimatpåverkan, så är det bara var fjärde fastighetsägare som väljer att tilläggsisolera när fasaden ändå putsas om, enligt medlemsstatistik från Mur & Putsföretagen och beräkningar av statistik från Prognoscentret. Det är både kortsiktigt och slöseri med resurser.

Enligt Boverkets byggregler ska byggnader som genomgår ”ändring” uppfylla kravet på god energihushållning och sträva efter nybyggnadsstandard. Det betyder att energieffektivisering inte är något valfritt tillägg, utan något som ska ingå som en självklar del i ombyggnationen. Det handlar alltså inte om nya krav – de finns redan. Problemet är att de inte efterlevs i praktiken.

Sverige har dessutom förbundit sig att leva upp till EU-direktivet om byggnaders energiprestanda (2023/1791). Enligt det nyligen reviderade direktivet ska alla medlemsstater säkerställa att alla byggnader – inklusive befintliga- och äldre byggnader som genomgår renovering – blir nollutsläppsbyggnader senast 2050. För att nå dessa ambitiösa mål måste vi maximera varje renoveringstillfälle och det inkluderar att tilläggsisolera fasader när dessa ändå ska renoveras. Detta är inte bara ett logiskt val – det är en nödvändig åtgärd för att Sverige ska kunna uppfylla sina klimatåtaganden och bidra till EU:s gemensamma energi- och klimatmål.

Trots Boverkets regler och EU-direktiv renoveras alltså tre av fyra putsade fastigheter utan energieffektivisering i Sverige. Därför krävs det nu att byggreglerna blir tydligare så att tilläggsisolering inte blir undantaget, utan det nya normala. Självklart måste det finnas undantag från krav på tilläggsisolering när det krävs av bevarandeskäl, ekonomisk orimlighet eller annat. Det behövs ett tydligt ställningstagande från politiskt håll att energieffektivisering är viktigt och att våra lagar och regler måste vara ambitiösa och efterlevas – annars kommer vi fortsätta missa viktiga energibesparingar och energin kommer fortsätta strömma ur svenska byggnader. Det behövs en effektivare tillsyn av Boverkets byggregler, med tydliga konsekvenser om man inte uppfyller dem.

Idag är det inte ovanligt att svenska kommuner nekar tilläggsisolering med hänvisning till detaljplaner eller byggnadsestetik. I många fall nekas bygglov för att fasaden förflyttas med någon centimeter. Nekande beslut bör reserveras för undantagsfall – exempelvis kulturhistoriskt värdefulla byggnader. I övrigt bör kommunerna tvärtom uppmuntra fastighetsägare att isolera bättre, inte hindra dem. Om vi menar allvar med klimatpolitiken, måste även kommunerna ta sitt ansvar. Kommunerna har ansvar att utöva tillsyn på Boverkets byggregler, men i många fall är tillsynen nästintill obefintlig.

Tilläggsisolering minskar värmeförlusten genom väggarna avsevärt – i de flesta fall med mer än 50 procent. Det leder till lägre uppvärmningskostnader, bättre inomhusklimat och minskat klimatavtryck. Dessutom ökar fastighetens värde och belastningen på energisystemet minskar. Åtgärderna ger mycket tillbaka, för både klimatet, energisystemet och plånboken.

Vi uppmanar regeringen och kommunerna att agera:

  • Tydliggör regler så att tilläggsisolering blir standard vid fasadrenovering.
  • Säkerställ att kommuner inte nekar tilläggsisolering utan starka skäl.
  • Utöka tillsynen av Boverkets byggregler – med tydliga konsekvenser om de inte efterlevs.
  • Lev upp till EU:s direktiv om energieffektivitet – i handling, inte bara i ord.

Att inte göra det vore att fortsätta slösa energi – och det har vi helt enkelt inte råd med längre.

 

Johan Onno, vd Mur & Putsföretagen

Lotta Bångens, vd Eneff, Energieffektiviseringsföreningen

 

Läs mer här

Byggindustrin

Aktuella Byggen