Från vänster: Johan Onno, Elin Johansson och Joakim Lundqvist
Bristen på murare är uppenbar och en stor utmaning för vår bransch. Detta vet vi genom att fråga våra medlemsföretag vilka gör gällande att det skulle behöva anställas cirka 500 murare idag minst. I en enkät som vi gjort mot branschen i övrigt (140 arkitekter, byggherrar mm) anser två tredjedelar att det råder brist på murare.
Ett sätt att få fler unga att bli inspirerade och uppmärksammade på att välja murning som inriktning är att lyfta fram goda exempel och ambassadörer och att belöna dem när de gör något bra. Att kunna premiera med en direkt monetär belöning kan vara bra både för att ”våga vara med på SM” då deltagarna ofta är unga, men också för att kunna finansiera eventuell ytterligare kompetensutveckling inom murning om man nu vill det. Vi har därför återinrättat ett stipendium till den som vinner SM i murning på 10 000 kr.
I år genomfördes SM i murning i Karlstad och då allt var färdigtävlat så stod det en 19-årig ung kvinna från Piteå och Strömbackaskolan där som en vinnare, Elin Johansson. Som en del i stipendiet bjöd vi Elin att komma till Stockholm för att motta stipendium och prischeck samt göra ett studiebesök på något spännande projekt i huvudstaden. Sagt och gjort, den 3 juni landade Elin tillsammans med sin lärare Joakim Lundqvist på Arlanda där jag hämtade upp båda för en heldag i huvudstaden.
Vi började med att åka till vårt kontor på Storgatan 19 där Anna och jag hade möjlighet att prata lite djupare med Elin och Joakim för att bland annat höra vad som gjorde att hon har valt att bli murare?
– Murning och plattsättning verkade som den roligaste inriktningen på Bygg- och Anläggning, säger Elin. Det kändes bra att få lära sig att göra något som syns och som blir snyggt!
I Elins årskurs är det bara tre elever som valt murning av 32 bygg- och anläggningselever. Men året efter är det sju elever som valt inriktningen.
– Året efter Elin hade vi något fler elever totalt sett, 42 stycken, säger Joakim, men vi fick upp antalet murelever till sju stycken det året, mer än en fördubbling.
Nu i vår tar Elin studenten och har inplanerat redan att jobba på den lokala bensinmacken.
– Men efter sommaren är jag öppen för anställning i murbranschen, säger hon med ett sprudlande leende.
Varför valde du Bygg i första skedet frågar jag?
– Det kändes som en bra gemenskap, att få jobba ihop men även roligt att få arbeta individuellt och utvecklas och bli bra på något specifikt. Min morfar var byggare och kanske hade det något med att jag såg det som ett alternativ?
Hur var det att tävla i SM?
– Det var lite pirrigt. Måtten ska stämma mot ritningen på det vi murar och samtidigt ska helhetsintrycket bedömas.
På fritiden är det just nu mycket studentfester och en del fotboll. Elin spelar i Älvsbyns damlag i division 3.
Därefter äter vi en lunch vid Östermalmstorg tillsammans. Elin får välja och då blir det Sushi.
Efter lunchen åker vi iväg till Johannes kyrka där Puts & Plattsättning byter ut cirka 4000 tegelstenar och fogar om stora delar av den relativt unga kyrkan uppförd år 1890. Vi möts upp av murarmästare Tomas Lööw som berättar om projektet som ligger högt redan från början på Brunkebergsåsen i Stockholm men som reser sig drygt 80 meter ytterligare över marken. Därefter får Elin och Joakim åka med Tomas Lööw, och Tomas Afsenius (med Gesällbrev inom muraryrket) som anslutit, upp via två bygghissar högst upp på bygget och en genomgång av arbetet med de utmaningar som finns med projektet.
Väl nere så tackar vi så mycket för besöket och jag kör ut Elin och Joakim mot Arlanda i måndagstrafiken. Det är en mycket trött Elin (som gick upp 04:30) som jag ser somnar i baksätet på väg ut till flyget som tar dem hem till Piteå.
Lycka till i framtiden Elin och förhoppningsvis får vi se henne på EM och VM framöver? I så fall återkommer jag och berättar hur det äventyret gick.
Vid pennan; Johan Onno, VD Mur & Putsföretagen
Foto: Anna Adestam, Mur & Putsföretagen