Bygga i trä är inte bättre för klimatet

Hållfasta byggmaterial gör att byggnaden kan stå kvar länge. Tron att byggnader i trä är mer hållbara underblåser en slit- och slängmentalitet i byggbranschen, skriver Catharina Holmström, vd för Tegelmäster.

Trälobbyn har framgångsrikt spridit bilden av trä som byggmaterialet som ska minska byggbranschens klimatavtryck. Planer på parkeringsgarage och sjuvåningshus med hisschakt i trä kan få applåder av publiken i dessa sammanhang. Men förhoppningen att trä ska lösa byggbranschens utsläppsutmaningar är kortsiktig och bygger på orealistiska antaganden om byggnadens livslängd. I Boverkets klimatdeklaration finns sedan 2022 dessa antaganden, som underblåser en slit- och slängmentalitet.

2016 släppte Sveriges Lantbruksuniversitets forskning som visade att en målad träfasad släpper ut 30 procent mindre växthusgaser jämfört med en målad putsad fasad. Problemet är att studiens beräkningar utgår från att fasadens livslängd är 50 år. Få har påpekat det uppenbara: det mest hållbara byggmaterialet är det som gör att byggnaden kan stå kvar länge. Alla som har vandrat i Venedig, Rom, Paris eller Stockholm vet att 50 år är en mycket kort tidsperiod när det handlar om byggnader.

Så hur länge håller ett hus?

I mars släppte den oberoende konsumentportalen Byggahus statistik över hur bygg- och fasadmaterial påverkar fastighetens livslängd. Byggahus bedömer träfasadens livslängd till 40 år, med målning var tionde till femtonde år. Tegelfasaden har längst livslängd och kräver minst underhåll. Byggahus bedömer tegelfasadens livslängd till hundra år och uppåt. Ändå utgår Boverkets klimatdeklaration från att byggnadens livslängd är 50 år, och gynnar därmed kortsiktigt byggande och i förlängningen rivningar.

Trä är ett förnybart och klimatsmart material som har sin givna plats i byggandet, särskilt för villor och dekorativa inslag på fasader, men om byggbranschen på allvar ska försöka nå klimatmålen över tid måste vi riva mindre och uppföra byggnader som håller generation efter generation. Då har tegel och betong stora fördelar.

Läs mer här: SvD