Brick Award – möjlighet att lyfta svensk tegelarkitektur internationellt

Brick Award, ett av världens mest erkända arkitekturpriser för tegelbyggnation, har nu öppnat för insändningar till 2026 års upplaga – med deadline den 9 mars 2025. (Foto: Uwe Strasser)

Foto: Uwe Strasser

Det internationella och oberoende arkitekturpriset Brick Award tar nu emot bidrag till 2026. Priset hyllar innovativ tegelarkitektur från hela världen och ger arkitekter en unik möjlighet att få internationellt erkännande. Tegelföretaget wienerberger uppmanar därför svenska arkitekter att delta och sätta svensk tegelarkitektur på världskartan.

Brick Award, ett av världens mest erkända arkitekturpriser för tegelbyggnation, har nu öppnat för insändningar till 2026 års upplaga – med deadline den 9 mars 2025. Det prestigefyllda priset, som delas ut av wienerberger-koncernen vartannat år i Wien, hyllar innovativ och visionär tegelarkitektur från hela världen. Svensk arkitektur har tidigare gjort avtryck i tävlingen och wienerberger uppmanar nu fler svenska arkitekter att skicka in sina projekt.

– Sverige har en stark tegeltradition och Brick Award är en fantastisk möjlighet att få svensk arkitektur att synas internationellt. Senast ett svenskt bidrag vann var 2018, då Värtan Bioenergy CHP-Plant i Stockholm tilldelades priset i kategorin ”Building outside the box”, så det är hög tid för ytterligare en vinst nu, säger Linda Larsson-Levin, arkitektrådgivare hos wienerberger.

743 projekt från 54 länder skickades in till Brick Award 2024. Då följde ett par representanter från FOJAB med wienerberger Sverige till galan. Arkitekt Joachim Lundquist berättar om sina upplevelser:

– Det var en inspirerande upplevelse, både galan och studiebesöken vi fick följa med på. Vi arbetar mycket med tegel, men det var nyttigt att se hur andra länder använder materialet och hur mycket mer som går att göra. I Sverige är vi kanske lite för försiktiga – Brick Award visade att det går alldeles utmärkt att våga mer och låta materialet få en större roll, säger Joachim Lundquist.

En global plattform för innovativ tegelarkitektur

Sedan 2004 har Brick Award hyllat nyskapande arkitektur som visar fasadteglets fulla potential. År 2026 kommer fem kategorier att sätta fokus på estetiska, funktionella och hållbara lösningar inom bostäder, bostadsprojekt, kommersiella byggnader, offentliga byggnader och experimentell arkitektur.

– Arkitekter från hela världen kan anmäla sina projekt fram till 9 mars 2025, varefter en internationell jury väljer ut 50 nominerade. Alla nominerade projekt presenteras i den välrenommerade Brick Book, och vinnarna utses vid en stor prisceremoni i Wien, förklarar Linda Larsson-Levin och fortsätter:

– Brick Award är dessutom oberoende av producentval, så användning av våra produkter är inte en förutsättning för deltagande. Projekten bedöms utifrån kriterier som funktionalitet, hållbarhet, innovation och estetik.

Utöver att vara en möjlighet att nätverka och få inspiration ser Joachim Lundquist även Brick Award som en chans att få ut sitt arbete på den internationella scenen. Därför planerar FOJAB att skicka in ett av sina egna projekt i år – kvarteret Hanna.

– Vi är stolta över Kv. Hanna, ett multikvarter i Burlöv där vi arbetat mycket med tegel. Tegel var en självklarhet för att knyta an till ortens historiska byggnader. Därför har vi använt gula kulörer som inspirerats av ett gammalt sockerbruk och en närliggande kyrka, som tillsammans med vackra tegeldetaljer skapar en profilbyggnad med tydlig identitet, säger Joachim Lundquist.

Även om han självklart hoppas på vinst delar han med sig av några peppande ord till sina branschkollegor:

– Som arkitekter måste vi alltid sträva framåt. Svensk arkitektur handlar mycket om att förena arkitekturens magi med den krassa verkligheten. Att uppfylla många olika krav och skapa en helhet som är både tidlös och funktionell. I en tid där kvalitet och engagemang saknas ibland vill vi därför rekommendera att fler skickar in sina svenska projekt, så att vi tillsammans kan lyfta fram det bästa med svensk arkitektur, avslutar Joachim Lundquist.

Så skickar du in ett projekt

För att delta i Brick Award 2026 ska projektet vara uppfört år 2022 eller senare och huvudsakligen bestå av tegel – som bl.a. fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel. Projekten kan vara nybyggen, renoveringar eller ombyggnader och ska passa in i en av följande fem kategorier:

  • Feeling at home (bostäder och radhus)
  • Living together (innovativa bostadsprojekt och urbana lösningar)
  • Working together (kontors- och kommersiella byggnader)
  • Sharing public spaces (offentliga byggnader, kulturinstitutioner och infrastruktur)
  • Building outside the box (experimentella tegelprojekt och cirkulära lösningar)
Sedan 2004 har Brick Award hyllat nyskapande arkitektur som visar fasadteglets fulla potential. (Foto: Thomas Mølvig)
Sedan 2004 har Brick Award hyllat nyskapande arkitektur som visar fasadteglets fulla potential. (Foto: Thomas Mølvig)

Om Brick Award

Brick Award är en av världens ledande arkitekturpriser med fokus på tegelarkitektur. Priset delas ut vartannat år av wienerberger-koncernen och syftar till att lyfta fram innovativ och hållbar tegelarkitektur. Trots att wienerberger står bakom priset är Brick Award oberoende, och användning av wienerberger-tegel är inte en förutsättning för deltagande.

År 2026 delas Brick Award ut för 12:e gången, där 50 nominerade projekt offentliggörs och vinnarna utses vid en ceremoni i Wien.

Läs mer om Brick Award här: https://www.brickaward.com/

För att delta i Brick Award 2026 ska projektet vara uppfört år 2022 eller senare och huvudsakligen bestå av tegel – som bl.a. fasadtegel, skärmtegel, taktegel och marktegel. (Foto: Nick Kane)

Om wienerberger

wienerberger är Nordens största tegelföretag och en del av wienerberger-koncernen. Företaget utvecklar framtidens byggnader och stadsmiljöer och erbjuder en produktportfölj med bl.a. fasadtegel, skärmtegel, marktegel och taktegel.

wienerberger har över 300 anställda, fyra fabriker och nio showroom i Norden. Läs mer om wienerberger här: https://www.wienerberger.se/