Pressmeddelande 2022-11-10

Den 10 november under Fasadforum som i år genomfördes i Bryggarsalen i Stockholm, tillkännagavs pristagarna av Årets Fasad 2022!

Årets Fasad 2022 i kategorin Årets Renovering/restaurering - Kronprinsen, Malmö.

Vinnarmotivering:

Hur länge ska en byggnad bevaras? Hur mycket får underhåll och renovering kosta? På de frågorna finns det antagligen nästan lika många svar som byggnader i världen. Juryn för Årets Fasad är oerhört glada att ägaren till det vinnande bidraget av renoveringspriset både valde att satsa framåt för ett fantastiskt projekt och löste finansieringen för insatsen. Nu skimrar och glänser det här bidraget som aldrig förr och lyfter sig själv och sin omgivning in i framtiden. Det fina slutresultatet har möjliggjorts genom målmedveten vilja, noggrann planering och utförande tillsammans med smarta, innovativa lösningar och ett framgångsrikt samarbete genom projektet. Våra varmaste hyllningar till: Kronprinsen i Malmö!

Byggherre: Heimstaden, NCC
Brukare, Fastighetsägare: Heimstaden
Viktiga aktörer: FOJAB CoDe (utvecklingsplattform för Computational Design) för mönstersättningen. FASADGLAS BÄCKLIN AB, montering.
Typ av fasad: Keramik

 


Foto: Peter Westrup

Årets Fasad 2022 i kategorin Årets Nybyggnad - Torns församlingsgård, Lund.

Vinnarmotivering:
Årets vinnare av nybyggnadspriset i Årets Fasad är ett lysande exempel på hur högt ställda krav gällande funktion, innovativ gestaltning och hänsyn till den omgivande miljön mynnar ut i ett resultat som kan lyfta ett helt samhälle. Och nog är det värt en omväg om man råkar befinna sig i närheten. Vinnarbidragets kvalitéer avslöjar ett arbete präglat av detaljnoggrannhet i såväl utformning som utförande där hantverket håller högsta klass. Vidare visar det vinnande bidraget betydelsen av ett väl fungerande och nära samarbete mellan projektets samtliga inblandade parter. Det är så här man vinner Årets Fasad inom nybyggnad. Ett välförtjänt och stort grattis till:
Torns församlingsgård, Lund.

Byggherre: Svenska Kyrkan, Lunds pastorat, Torns församling
Arkitekt: White arkitekter
Murningsentreprenör: GMM i Skåne
Totalentreprenör: Byggmästar’n i Skåne
Viktiga aktörer: Martinsons (limträstomme), UBA (glaspartier) Wienerberger (tegelkonstruktör).
Typ av fasad: Tegel

 

Se alla nominerade till Årets Fasad 2022 här

 

Se Fasadforum och Årets Fasad 2022 här: