Årets Fasad 2024: Kontor av återbrukat tegel och återskapad originalfasad prisas
Sveriges största kontorsfastighet av återbrukat tegel, Kvarter 1 i Solna, tog första pris i kategorin nyproduktion i tävlingen Årets Fasad – Utsedd av Mur och Putsföretagen. Första pris i kategorin renovering gick till fastigheten Sperlingens Backe 45 i Stockholm, som med hjälp av ett fotografi har nära på återfått fastighetens originalutformning från 1896.
Samtal med Emilie Larsson, projektchef på Fabege om Kvarter 1 – Solna
”Vi ville ge byggnaden och stadsdelen en historisk känsla.”
Varför tog ni beslutet om att använda återbrukat tegel?
– Vi ville ge området en historisk känsla. Feedback från allmänheten visade också att de ville samma sak. Vi såg även till hållbarhetsaspekten och ville minska fastighetens klimatavtryck. För att hitta tillräckligt med återbrukat tegel startade vi tidigt en dialog med Brukspecialisten och Gamle Mursten i Danmark. Det här var ju flera år tillbaka i tiden, innan det blev lika vanligt att använda återbrukat tegel. Vi var rädda att inte kunna hitta tillräckligt med material, men det gick, säger Emilie Larsson, projektchef på Fabege.
Varför använde ni tegel från Danmark?
– När vi startade projektet fanns betydligt mer återbrukat tegel i Danmark än i Sverige, säger Emilie.
Finns det något liknande projekt i Sverige med samma omfattning?
– Ja, det finns ett bostadsprojekt som också använder återbrukat tegel. Vi är den största kontorsfastigheten och de är den största bostadsfastigheten, men vi var först, säger Emilie.
Samtal med Jimmie Hellström, projektförsäljning på Brukspecialisten om Kvarter 1 – Solna
”400 000 återbrukade tegelstenar”
Vad var Brukspecialistens roll i projektet?
– Vi levererade teglet med hjälp av vår danska samarbetspartner Gamle Mursten, varav ungefär 400 000 tegelstenar var återbrukade. Processerna gick bra, speciellt tack vare att alla parter var så lyhörda med leveranstiderna. Det är en ansenlig mängd tegel som ska levereras och det måste göras i tid. Det har verkligen varit ett roligt projekt att få vara en del av och allt har flutit på bra genom gott samarbete, säger Jimmie Hellström, projektförsäljning på Brukspecialisten.
Samtal med Jonnie Rangse, vd på Stoneform om Sperlingens Backe 45 – Stockholm
”Vi har byggt tillbaka en bit av historien och Stockholm.”
Vad var Stoneforms roll vid renoveringen av Sperlingens Backe?
– Vi har återskapat alla fasadens originalornament och detaljer i stuckatur i främst fibercement, för att de ska hålla under en lång tid. Just underhåll var ju en av orsakerna till att fasader rensades på utsmyckningar under 50-talet. Nu är fasaden så nära det bara går originalutformningen från 1896, säger Jonnie Rangse, vd på Stoneform.
Vad har ni haft att utgå ifrån i arbetet med att återskapa fasaden?
– Vi har använt en gammal bild och ett förstoringsglas. Sakta, sakta har vi tagit fram alla detaljer och skulpterat och gjort förlagorna i lera. Sedan har vi gjort formar och gjutit och monterat. Det låter jätteenkelt men är en ganska stor process. Vi är väldigt stolta, resultatet talar för sig själv. Vi har byggt tillbaka en bit av historien och Stockholm har fått en ny pärla att titta på igen, säger Jonnie.
Samtal med Per Hallgren, vd på Puts & Plattsättning om Sperlingens Backe 45 – Stockholm
”Murning och puts tog 17 856 timmar”
Vad var Puts & Plattsättnings roll vid renoveringen av Sperlingens Backe?
– Det är det mest komplicerade uppdrag vi har haft. Vi har utfört det på ett extremt hantverksmässigt sätt och vi är oerhört stolta över resultatet. Bara på murning och puts så har vi, för att återskapa den ursprungliga fasaden, spenderat 17 856 timmar. Till det kommer timmar för nedbilning, borttransport, målning med linoljefärg, stuckatur och plåtslageri, säger Per Hallgren, vd på Puts & Plattsättning.
Vinnarna av Årets Fasad valdes ut av en jury bestående av sju personer inom bygg- och fastighetsbranschen. Så här säger Ulrika Romare, arkitekt, om vad som utmärkte vinnarprojekten.
Varför vann Sperlingens Backe 45 Årets Fasad 2024 i kategorin renovering?
– Det är ett komplicerat projekt där man inte har tagit några genvägar. Jag tror också att det lyser igenom att de har haft väldigt bra samarbeten mellan alla parter. Redan i projektbeskrivningen var det tydligt vilket ambitiöst projekt det här är, säger Ulrika Romare, arkitekt på White.
Varför vann Kvarter 1 Årets Fasad 2024 i kategorin nyproduktion?
– Haga Norra ligger rätt i tiden med återbrukat tegel i stor skala och hållbarhet i fokus. Det är ett modigt projekt och en viktig förebild, säger Ulrika.